Uutiset 2010
 

11.10.2010

Syksy on saapunut, ensimmäiset lumihiutaleet satoivat tänään! Ilmojen vaihduttua koleiksi, on talvikausi jälleen alkanut myös hevosille. Pihattoihin on pehmustettu paksut patjat ja hevoset saavat niillä köllötellä.
Syyskuussa saimme iloita jälleen kasvattiemme menestyksestä. Heti aluksi Sutun Sointu sijoittui upeasti toiseksi kouluratsastuksen Kasvattajakilpailussa. Sointu teki tasaista työtä viikonlopun ajan ratsastajansa Kirsi Hagnerin kanssa ja tämä toi hienon kakkossijan, voiton vei Anu Julmala-Jäntin kasvattama Veihaivei Jii ratsastajanaan Irina Kokko. Onnea Anu ja tosi paljon onnea Soinnun taustajoukoille, sekä kiitos että olette jaksaneet tehdä sen kanssa niin hienoa työtä!

Seuraavaksi saimme ilouutisen Ruotsista, IST Princess Arwen ja Satu Liukkonen oli valittu edustamaan Suomea nuorten hevosten MM -kilpailuun Zangersheideen. Tämä aiheutti meillä kotona säpinää, koska olihan sitä kasvattia päästävä maailmanmestaruuksiin katsomaan.
Armi matkasi Belgiaan, mutta valitettavasti se sairastui pitkän matkan aikana, eikä päässyt ensimmäisinä päivinä hyppäämään. Matkasimme kuitenkin paikanpäälle ja saimme ihailla Armia, jota ei tarvinnut yhtään hävetä maailman parhaimpien nuorten joukossa. Tamma oli kasvanut ja komistunut entisestään ja liikkuikin varsin mukavasti. Se teki hienoja hyppyjä lauantain lohdutusfinaalissa, vaikkei aivan parhaassa vedossa ollutkaan. Lisäksi Satu hyppäsi ruotsalaisella orilla Contendo da Carma hienoja ratoja koko viikonlopun.
Perjantai -iltana ihastelimme kesällisiä Z -varsoja laatuvarsa huutokaupassa. Kaupan oli toinen toistaan hienompia estevarsoja, joista maksettiin kasvattajan näkökulmasta mukavia summia rahaa. Puheet siitä, kuinka keski-Euroopasta saa laatuvarsan muutamalla tonnilla, eivät kyllä pitäneet lainkaan paikkaansa!

Palattuamme kotiin, oli vuorossa IST Eomerin ruunaus. Poika keveni sen verran, että turhat orihörhötykset voi unohtaa, joskin varsin mukava kaveri se oli orinakin. Ruunaus kuitenkin vaikutti heti, tammojen perään ei enää huudella:).

Kotona ei hevosille sen kummempaa kuulu, kaikki voivat tällä hetkellä hyvin.
Puinnit saatiin kuin saatiinkin tehtyä, ja muutenkin kaikki alkaa olla talvea varten valmista.


IST Princess Arwen ja Satu Liukkonen MM-kisoissa Belgiassa 2010.


Sutun Sointu ja Kirsi Hagner Syyskuussa 2010.24.8.2010

Helteinen kesä alkaa olla takanapäin ja syksy alkamassa. Kesä ei ole ollut paras mahdollinen hevosten suhteen, kaikkea ikävää on tapahtunut. Heinäkuun puolessa välissä menetimme tämän kesäisen pikkuvarsamme mysteeriksi jääneeseen sairauteen. Varsa laihtui parissa viikossa todella pahasti, mutta syytä tähän ei Viikissä tehdyissä tutkimuksissa löydetty. Kun varsan kunto romahdusmaisesti huononi, eläinlääkäri suositteli eutanasiaa. Tämän jälkeen varsa vietiin patologin tutkittavaksi, mutta mitään selvää syytä ei sielläkään löytynyt. Varsan menetys on aina yhtä ikävää ja jotenkin olisi ollut helpompaa jos olisi selvinnyt joku selkeä vika, mutta tämän kanssa on nyt vaan elettävä.
Toinen ikävä asia tapahtui IST Elanorille, jolta murtui heinäkuun alussa puikkoluu. Se leikattiin Tampereella ja on parantunut todella hienosti, mutta Ella on edelleen toipilaana. Siitä kuitenkin pitäisi tulla täysin terve urheiluhevonen.

Ikävien tapahtumien jälkeen saimme ilonaihettakin. Suomenpienhevosvarsamme Ahonkukka oli Vermon poninäyttelyssä "paras nuori" suomenpienhevonen ja oli rotunsa paras 2. Kukka sai hienot arvostelut ja kotiinviemiseksi peräti 14 palkintoa! Matkassa mukana oli myös Loimihaan Hulda, joka sai myöskin hyvän arvostelun ja II palkinnon.
Kukan emä Vireen Liinu on nyt kantava orista Vinha Paanari, joten odottelemme innolla Kukan sisarusta.
Muuten kesä on mennyt helteessä selviytymiseen ja syöksyvirtauksen aiheuttaman puiden kaatumisen siivoamiseen. Puinnit pääsi vihdoin alkuun, ehkäpä pellot saadaan tänäkin vuonna tyhjiksi ennen talventuloa.

Kasvateistamme Liinan Sohvi on kilpaillut tänä kesänä kansallisella tasolla osallistuen hienosti myöskin suomenhevosten estemestaruuksiin. IST Hagrid on kilpaillut noviisisarjassa tehden hyviä ratoja.


IST Hagrid/Petra Hacman

1.7.2010
Kovan talven jälkeen tuli sitten erikoislaatuinen kevät - eipä muistu mieleen toista kertaan, milloin olisimme päässeet aloittamaan peltotyöt vasta kesäkuun puolella! Vaan niinpä tänäkin vuonna saimme kylvöt kylvettyä, kuukauden myöhässä mutta kuitenkin. Syksy näyttää ehdimmekö puida ennen talven tuloa!
Helatorstaina saimme toisen varsan maailmaan, kun IST Eowyn varsoi ison oripojan For Enjoy Askista. Alku oli hankalaa ja sekä varsa että tamma viettivät ensimmäiset päivät Viikin hevossairaalassa, koska varsa ei oppinut imemään eikä näin ollen saanut riittävästi ternimaitoa lypsämisestämme huolimatta. Vihdoin neljäntenä elinpäivänään varsa sitten alkoi imeä riittävästi ja saimme sen haettua kotiin. Nyt on kaikki hyvin ja pikku perhe laiduntaa ongelmitta. Essin ratsastus vaan jälleen kerran jäi, kun emme halunneet varsalle aiheuttaa mitään lisästressejä, saa nähdä koska taas selkään pääsemme.
Muutoksia on hevosissa muutenkin, kun pitkän harkinnan jälkeen päädyimme myymään E.V. Tuliunikon. Aika ei riitä kaikille hevosille ja kun varsat eivät mene kaupaksi, niin täytyi myydä vanhempaa väkeä. Unikko sai uuden hyvän kodin Kärkölästä ja on kotiutunut hienosti. Haikein mielin tammuskan matkaan lähetimme, mutta näin on parempi myös sille, koska uudella omistajallaan on sille paremmin aikaa.

Pitkään harkitsimme myös tämän kesän astutuksia. Lopulta päädyimme siementämään Vireen Liinun, koska pitkään ihailemaani oria Vinha-Paanaria sai tänä vuonna siirtona. Nyt jännitämme saammeko "pikku paanarin" ensi kesänä. Muita tammoja ei tänä vuonna astuteta.

Mäntsälän näyttelyssä kävimme IST Sera-Keijun eli Tupsun kanssa ja Tupsu sai II palkinnon.

Vielä uutisia kasvateistamme; IST Princess Arwen on kilpaillut menestyksekkäästi Ruotsissa Satu Liukkosen ratsastamana ja on kvaalannut itsensä Falsterbohon. Tamma seuraa vanhempiensa jalanjälkiä tasaisen varmoilla suorituksillaan esteradoilla. Myöskin nuorempi kasvattimme IST Hagrid on nykyisen omistajansa Petra Hackmanin kanssa aloittanut esteuraansa lupaavasti, loppukesästä toivottavasti näemme heidät noviisisarjassa.

Hyvää kesää!4.5.2010

Onpa aika lentänyt, kun viime kuulumisista on jo lähes puoli vuotta aikaa! Takana on varsinainen Talvi, pakkasta ja lunta riitti täällä niin kuin koko maassa ihan riittämiin. Lunta oli jopa niin paljon, että luovutimme kentän kunnossapidon kanssa ja Suttupytyn maastoilu kiintiö alkoi tulla täyteen ennen kevään tuloa.
Talvella ei mitään ihmeempää tapahtunut. Essin ratsastus jäi, koska kovien pakkasten hellitettyä tamman vatsa oli jo niin suuri, ettei enää viitsinyt riskejä ottaa aloittamalla ratsastuspuuhia tavallaan alusta. Nyt odottelee alati pyöristyvän vatsansa kanssa varsomista (laskettu aika oli eilen 3.5.) ja josko sitten varsomisen jälkeen ennen laitumelle pääsyä päästäisiin verestämään oppeja selästä käsin.
Vapunaattoaamuna saimme Pinjalle synttäriyllätyksen, kun Beatle varsoi supersöpön sydäntenmurskaaja oripojan, joka on tilausvarsa Kyrön Siirille, tai kaiketi oikeammin kummitytölleen Kyrön Martalle 1 v.. Varsominen meni ongelmitta ja poika on varsin tomera tapaus.
Huhtikuun puolella kävimme IST Elanorin kanssa kyvyt esiin tilaisuuksissa Haarajoella. Ella käyttäytyi todella hienosti ja sen kanssa oli ilo reissata. Jännitys uutta paikkaa kohtaan kuitenkin näkyi "käsijarrun" päälle vetämisenä, ja normaali varsin vauhdikas nuorineiti muuttui tahmatassuksi, eikä hyppääminenkään sujunut normaaliin malliin. Tämä ei kuitenkaan masentanut, kun tiedämme kuinka se osaa hypätä, lisää kokemusta ja eiköhän jännitys helpota.
Unikon selässä on kertaalleen käyty, tarkoitus oli jatkaa harjoituksia nyt toukokuussa, kun Pinjan ja Matiaksen piti aloittaa päivähoito muutamana päivänä viikossa. Pinjalta kuitenkin murtui nilkka liukumäestä pudottuaan, joten suunnitelmat meni uusiksi. Sekä Unikkoa että Huldaa on tarkoitus vielä ennen laitumelle pääsyä ratsastaa, jos aikaa tähän löytyy. Laitumelle ei ainakaan ole kiirettä tänä keväänä, tälläkin hetkellä täällä sataa räntää!
Maaliskuussa toteutui sekin ihme, että saimme hevoset uuteen pihattoon asumaan. Tammat tykkäävät selvästi olostaan, tosin alussa meidät yllätti odottamaton pulma, hevoset eivät uskaltaneet laittaa päätään kaltereiden läpi ruokintapöydälle! Nuorimmasta päästä ne alkoivat pikkuhiljaa pöydältä syödä, mutta vanhimmat eivät vieläkään syö sieltä rennosti. Toimeen ollaan kuitenkin tultu ja muuten olonsa näyttää siellä varsin mukavalta. Pikkupojat pääsivät vanhaan pihattoon kaksistaan ja saavat purkaa energiaansa siellä vapaasti.
Kevään tuloa ja toista varsaa odotellessa!

 

 

Uutiset 2014
Uutiset 2013
Uutiset 2012
Uutiset 2011
Uutiset 2010
Uutiset 2009
Uutiset 2008
Uutiset 2007
Uutiset 2006