Uutiset 2009
 


 

4.12.2009

Itsenäisyyspäivän kynnyksellä, ihanan aurinkoisena pakkaspäivänä on hyvä taas päivitellä kuulumisia.
Aloitetaan ikävillä asioilla, eli Unikon Eemil, joka myytiin jo parin kuukauden ikäisenä, jääkin kotiin ostajan sairastumisen takia ja näin ollen kauppa on purettu. Sairastuminen on ikävä asia, ja toki olisimme mielellämme Eemilin Vaasaan päästäneet, mutta toisaalta nyt on IST Eomerilla pojalkoltiais seuraa, mikä näyttää tekevän hyvää. Saavat purkaa poikaenergiaa, koska kotiin jäävä samanikäinen tammavarsa Ahon Kukka on selvästi rauhallisempi leikeissään ja tuntuu välillä saavan poikabakteereja pikkumiehistä:).
Essi oli marraskuussa kolmisen viikkoa Hackmanin Petralla Evitskogissa aloittamassa ratsunuraansa ja se haettiin kotiin oikein mukavassa vaiheessa - kaikki askellajit sujuvat ratsastajan kanssa ja ohjautuvuuskin on jonkinlainen. Nyt vaan odotamme lumikelejä, jotta voimme jatkaa kotona maastoilua, mikä sujui Petralla jo hienosti. Pääsimme samalla moikkaamaan IST Hagridia, joka vaikutti varsin tyytyväiseltä elämäänsä uudessa kodissaan.
Pikkuvarsat ovat nyt yö vieroitettu ja asustavat kaikki kolme suuressa varsomiskarsinassa. Vieroitus sujui varsin stressittömästi, kaikki osapuolet olivat selvästi valmiita asiaan. Pientä hörinää kummempaa viestintää ei varsojen ja emien välillä ole käyty, vaikka kaikki samalla käytävällä asustavatkin. Päivisin ulkoilevat vielä tammat ja varsat yhdessä olosuhteiden pakosta - uutta pihattotarhaa odotellessa ei tarhatilaa ole vielä tarpeeksi.
Marraskuun puolivälissä saimme joukkoomme uuden hevosen. Salmen Pian Kyrö Kaiseralla muutti pihattoon samanikäisten kavereiden kanssa. Iso Ella (tarhakaverina kun on meidän Ellamme) on sopeutunut joukkoon pikkuhiljaa, ja on varsin miellyttävä ongelmaton nuori neiti.
Hulda kävi lokakuun lopulla näyttelyssä, saaden kakkos palkinnon. Parasta päivän annissa oli nähdä kuinka Hulda käyttäytyi aivan erinomaisesti. Se oli koko tilaisuuden ajan kuin viilipytty, ei ihmetyttänyt vieraat hevoset eikä ihmismäärä. Arvostelun aikana tuuli puhalsi tuomareiden sateensuojana olleen päivänvarjon kumoon aivan Huldan vieressä, tämäkään ei saanut neidiltä muuta reaktiota kuin hieman höristyneet korvat. Selväpäisempää tapausta on vaikea kuvitella!
Vanhempi näyttely uutinen on syyskuulta, jolloin kasvattimme Liinan Sohvi kantakirjattiin upeasti 40:llä pisteellä Urjalassa. Näin täyssiskokset Sohvi ja Suttupytty ovat molemmat 40 pisteen tammoja! Paljon onnea Katille ja muille Sohvin taustajoukoille!

Muuten hevoselämässä ei ole kummempia tapahtunut, kovasti odotellaan lumen tuloa ja rekiretkiä! Matias ja Pinja ovat myöskin ratsastaneet aina kun olemme ehtineet, molemmat ovat innostuneita ponin selkään kiipeämään.

Joulua ja sitä lunta odotellen, hyvää loppu vuotta kaikille!


Essi marraskuussa Hackmanin Petralla Evitskogissa.

15.10.2009

Hytisevän kylmää lokakuuta! Vuosi on taas edennyt siihen pisteeseen, että hevoset ovat palautuneet laitumilta tallin lämpöön ja pihaton kuivikkeille. Päällimmäisenä mielessä on suru, koska pitkäaikainen ystävämme Schicksal, Simo on poissa. Simo nukutettiin ikiuneen torstaina 8.10. Surusta huolimatta olo on myös helpottunut, nyt tietää että sillä on hyvä olla, jatkuva huoli laihtumisesta ja "kuihtumisesta" on poissa. Simo lähti arvokkaan rauhallisesti, ihanan eläinlääkärimme Toivosen Meikun hoitaessa asian niin hienosti kuin tällaisen asian voi hoitaa, lämmin kiitos siitä. Nyt Simo nukkuu kotitilansa aitan takana ja saa muistokseen ensi keväänä omenapuun. Kiitollisina muistamme tämän ihanan hevosen, joka antoi niin paljon ja otti niin vähän.

Tammoista ainoastaan IST Eowyn ja Beat Bubble ovat kantavia, Lorien ei enää uudestaan varhaisluomisensa jälkeen tiinehtynyt ja Liinu ei kolmesta yrityksestä huolimatta kantavaksi tullut. Lorienia tuskin enää astutetaan, joten tämän kesäinen hieno orivarsa Centimoresta jäi sen viimeiseksi.

IST Hagrid löysi uuden kodin Petra Hackmanin luota. Tästä olemme erityisen iloisia, koska nyt Hartsa saa mahdollisuuden näyttää kykynsä todellisen ammattilaisen kanssa. Toivomme kuulevamme heistä tulevaisuudessa esteratsastuksen merkeissä. Myöskin tämän kesäinen Unikon Eemil (i. Säkkärän Sälli)on myyty, se lähtee vieroituksen jälkeen Vaasaan, myös siitä on tarkoitus tehdä kilparatsu, joten iloksemme saamme jännittää senkin suorituksia tulevaisuudessa.

Muuten arki on taas lähtenyt pyörimään normaalisti talviruokinnan ja tallitöiden merkeissä, tosin Silja onnistui murtamaan sormensa ja toistaiseksi tallitöistä on vastannut Talvion Mari, joka on ollut korvaamaton apu. Varsoja on opetettu kiinni seisomiseen ja muutenkin totutellaan tallielämään.

Uusi halli on edennyt hyvää vauhtia, vaikkei ehtinytkään valmiiksi ennen talven tuloa. Toiveissa kuitenkin on saada pihattohevoset vielä talven kuluessa muutettua uuteen paikkaan.

Seuraavana vuorossa on Huldan näyttely, ja Essi lähtee marraskuuksi Petralle ratsutukseen.


1.8.2009

Varsat on saatu maailmaan ja tammoistakin osa kantaviksi. Vireen-Liinu varsoi 17.6. pienen tammavarsan Ahon Odotuksesta , varsa on sievä ja mukavan luonteinen ja toivommekin siitä suvun jatkajaa ja parempaa onnea elämälle kuin viime vuotiselle siskopuolelleen. Tuliunikko varsoi tismalleen ajallaan 4.7. ison, pitkäjalkaisen, hyvä ryhtisen oripojan Säkkärän Sällistä. Tämäkin varsa vaikuttaa oikein kivalle kaverille ja siitä kasvanee varsin suuri komistus.
Essi tuli kantavaksi "kerta laakista" For Enjoy Askista samoin Beatlen astutus onnistui kerralla, isänä Kompis Roderick . Lorien siemennettiin niin ikään For Enjoy Askilla ja oli ainakin ensimmäisessä ultrassa tiine. Liinu kävi varsakiimaan astutettavana Ukkosen Pojalla , muttei tiinehtynyt, nyt se on astutettu toiseen kertaan ja jännitämme tärppäsikö tällä kertaa.
Hagrid oli kuukauden verran Johanna Mikkolalla ratsutettavana ja tuli kotiin hienona ratsunalkuna - kaikki askellajit sujuvat ongelmitta ratsastajan kanssa ja muutenkin poika alkaa kasvaa mieheksi. Liikettäkin alkaa olla taas mukavasti kasvupyrähdyksen jälkeen, isoksihan tuo kyllä kasvaa koska takakorkea on vieläkin. Nyt ovat heinäkuun laiduntaneet poikaporukassa kesävieraiden kanssa ja nauttineet hyvin ansaitusta lomasta.
Kesä on muuten vierähtänyt jälleen kiireisesti. Heinät saatiin suht´ ongelmitta talteen ja viljat näyttävät edelleen hyville. Kuivaamoa on remontoitu ja seuraavaksi pitäisi sitten saada halli valmiiksi. Puinteihin ei vielä päästä muutamaan viikkoon, toivottavasti syksy on poutainen. Muumimaailmassakin ehdittiin käväistä lasten kanssa, ja Hamina Bastionissa ihailtiin Liukkosen Sadun ratsastusta, hienoa oli nähdä hänet edustamassa Suomea Nations Cupissa.


E.V. Tuliunikko (edessä)  ja Viren Liinu varsoineen 2009.


3.6.2009

Onpas aika taas kulunut, kesä on jo pitkällä. Kaikenlaista on tapahtunutkin, kuten kesän ensimmäinen varsa syntynyt. Lorien varsoi 28.5. klo 23.30 kuvankauniin orivarsan Centimoresta. Emä sekä varsa voivat hyvin, varsominen meni kuin oppikirjasta.
Huhtikuussa kävimme IST Hagridin kanssa kyvyt esiin tilaisuuksissa Porvoossa. Hartsa käyttäytyi erinomaisesti, saaden tuomariltakin kiitosta ja hyppäsi hyvin ja mielellään. Tammavarsat jätimme tällä kertaa kotiin, Ellan treenaus jäi puutteelliseksi sen loukattua yläluomensa ja Essiä ei ollut tarkoituskaan tänä vuonna tilaisuuksiin viedä. Hartsa on ehtinyt nyt hieman lomailla jo vihreällä ja se lähtee 8.6. Johanna Mikkolalle ratsutukseen.
Essi ja Tupsu-poni olivat toukokuussa näyttelyssä. Tupsu olisi näyttelyihmisten mielestä ollut parempi jättää kotiin - sillä oli karvanlähtö vasta alussa ja oli varmasti näyttelyn karvaisin poni. Mukaan se lähtikin lähinnä Essin seuraksi ja näkemään maailmaa, tuloksena kolmas palkinto. Essiä sen sijaan kyllä kehuttiinkin, mutta sekin sai maininnaksi "alikehittynyt", mikä on aiheuttanut ihmetystä. Vähän jo ehdimme asiasta huolestuakin ja soitin omalle eläinlääkärillemme että voiko siinä olla jokin vika, mutta hän vahvisti oman näkemykseni asiasta. Koko Essin tammalinja on pientä ja sirpakkaa, ja ne nyt vaan näyttävät pitkään varsoilta, toisaalta säilyvät nuorekkaina pitkään. Eli jatkamme alkuperäistä suunnitelmaa ja Essi on parastaikaa Metsäpirtissä siemennettävänä For Enjoy Askilla. Myös Lorien siemennetään kuukauden kiimaan samalla orilla. Kyrön Siiri ja Sirkku teettävät Beat Bubble ponilla tilausvarsan, joten ensi vuonnakin on taas useampi varsa toivottavasti tulossa.
Muita tämän kesän varsoja saamme vielä muutaman viikon odotella, Liinun ja Unikon vatsat ovat kyllä jo varsin mahtavat. Kaikki hevoset ovat laitumella ja nauttivat olostaan.
Ratsastuskenttämmekin alkaa vihdoin ja viimein valmistua, tänään Suttu pääsi sitä kokeilemaan ensimmäisen kerran. Hienosäätöä on vielä tehtävä ja aidat rakennettava, mutta ratsastamaan päästään taas kentälle pitkästä aikaa.
Kylvöt saatiin tehtyä melko ajallaan, vaikka uusi kylvökone tulikin vasta aivan viime tipassa. Suorakylvöllä kylvettiin n. 80 prosenttia ja ainakin tässä vaiheessa tuntui onnistuvan, lopullisen tuloksenhan tietää vasta syksyllä. Hallin rakennus jatkuu nyt kesällä, lattian valu on seuraavaksi edessä. Syksyllä täytyisi hevosten päästä uuteen pihattoon asumaan.
Lisää varsoja odotellessa, toivotaan sopivasti vesisadetta ja auringonpaistetta.

21.2.2009


Aurinkoista laskiaista!
Vuosi ei kylläkään alkanut mitenkään aurinkoisesti, koska menetimme pikkuisen Vanilja -varsan loppiaisena. Jouduimme luovuttamaan taistelun yhä uusivien kipujen takia ja Hyvinkään hevossairaalassa todettiin lopetuksen olevan ainoa vaihtoehto. Ruumiinavauksessa todettiin varsan suoliston olleen täynnä leikkausperäisiä kiinnikkeitä, eikä mitään olisi ollut tehtävissä. Suru on ollut suuri ja vieläkin harmittaa niin hienon varsan menetys, mutta se olikin liian hieno tähän maailmaan. Vanilja elää aina muistoissamme sinä "todella hienona ja ihanan luonteisena varsana".

Muuten talvi on sujunut hyvin, tammojen mahat pyöristyvät ja varsat kasvavat. Ilmat ovat olleet vaihteeksi mukavan talviset ja olemme saaneet nauttia lumesta ja auringon paisteesta. Suttupyttyä on ratsastettu säännöllisesti ja kenttäkin on lumen kanssa oikein hyvässä kunnossa, joten töihin ollaan päästy sinnekin.
IST Hagrid on aloittanut opintiensä ratsuksi, satula selässä juoksutus sujuu mallikkaasti, Hartsa suhtautui touhuun alusta asti hyvin positiivisesti ja innokkaasti. Kuhan Kyrön Siirin kiireet hieman hellittävät, pääsee Hartsa hänen luokseen sisäänratsastukseen.
Huldaa on pikkuhiljaa totutettu valjaisiin, tarkoitus olisi saada neiti ajolle opetettua.
Maneesille pitäisi lähteä ensi viikolla irtohypytykseen, IST Elanor ei ole koskaan vielä moista kokenut. Mukaan lähtee varmaankin nyt ensimmäisellä kerralla Hartsa, pääsisi poika hyvälle pohjalle liikkumaan muutenkin.
Simo, 21 -vuotta on selvästi talven aikana vanhentunut ja jalka nousee aiempaa huonommin. Toivomme että saamme pitää sen luonamme ainakin ensi syksyyn asti. Lorien 19 -vuotta sen sijaan on ikinuori, eikä ikä tunnu painavan vielä lainkaan.
Kevättä kohti mennään, tänään jo räystäistä tippui vettä ja linnut lauloivat.


 

Uutiset 2014
Uutiset 2013
Uutiset 2012
Uutiset 2011
Uutiset 2010
Uutiset 2009
Uutiset 2008
Uutiset 2007
Uutiset 2006